نکاتی درباره اهمیت و جایگاه قرض الحسنه

776 بازدید
قرض-الحسنه

یکی از مهمترین و نیکوترین اعمالی که در فرهنگ اسلامی ما به شدت مورد تشویق و توصیه قرار گرفته موضوع قرض الحسنه است. در مطلبی که در ادامه می خوانید نگاهی داریم به اهمیت و جایگاه قرض الحسنه.

قرض دادن و قرض گرفتن از دیرباز در زندگی انسان ها به شکلهای مختلف وجود داشته است. با گسترش جوامع و ایجاد دولتها و حکومتها، موضوع مدیریت و ارائه راهکار برای این حوزه از تامین مالی در سطح فردی و جمعی بیشتر مورد توجه قرار گرفت. در همین راستا نهادی به نام صندوق قرض الحسنه شکل گرفت.

 فرهنگ اسلامی ما که به نوعی داعیه دار گسترش ارزشهای انسانی و اخلاقی در جامعه بوده در این مورد توجه خاصی داشته است. در یک اقتصاد سالم و جامعه متعالی می بایست امکاناتی فراهم شود تا نیازهای مالی افراد به شیوه ای صحیح برآورده شود. یکی از راهکارهای موجود در جهت تامین مالی، رفع فقر و نابرابری و توزیع عادلانه ثروت در جامعه، توجه به موضوع قرض الحسنه است. اهمیت این موضوع وقتی بیشتر مشخص می شود که بدانیم در فرهنگ اسلامی ما این شیوه به عنوان جایگزینی برای ربا در نظر گرفته شده است.

قرض الحسنه

تعریف

قبل از اشاره به اهمیت و جایگاه قرض الحسنه لازم است تعریفی از این مفهوم داشته باشیم. در یک تعریف ساده قرض الحسنه به این معنی است که فردی اصل مالی را در اختیار دیگری می گذارد تا در موعد مقرر(عین، مثل و یا قیمت ) آن را بدون هیچ گونه سود اضافی پس بگیرد. یکی از خصوصیات قرض الحسنه این است که  قرض دهنده  توقع دریافت هیچ گونه سودی را ندارد.

 در واقع قرض دادن برای رضای خدا و اجر اخروی صورت می گیرد. از طرف دیگر توصیه شده تا این نوع از قرض جهت تامین نیازهای اساسی و ضروری افراد جامعه  باشد. اموری مانند تامین مخارج زندگی، تامین اقلام جهیزیه، ودیعه مسکن، خرید کالاهای اساسی، کمک هزینه های مختلف و ….

اهمیت و جایگاه قرض الحسنه در قرآن و روایات

موضوع توجه به قرض الحسنه به قدری اهمیت دارد که 6 آیه در قرآن به این موضوع اشاره دارد و عنوان «حسنه» به معنای «نیکو» به آن تعلق گرفته است. همچنین  ثواب و پاداش زیادی برای آن در نظر گرفته شده است. در کتاب آسمانی خداوند وعده داده که چند برابر آن را به فرد قرض دهنده بر می گرداند. همچنین در روایات مختلف هم در مورد اهمیت و پاداش این کار نیکو تاکید زیادی شده است.

قرض دادن

مزیت های ایجاد صندوق قرض الحسنه

ترویج و توسعه  صندوق قرض الحسنه به عنوان یکی از ضرورتهای اقتصاد سالم در جامعه فواید زیادی از جنبه های مختلف اقتصادی و اجتماعی دارد. در ادامه برخی از این فواید مورد اشاره قرار می گیرد.

  • گسترش ارزشها و فضایل اخلاقی و انسانی از جمله مهربانی  و نوع دوستی در میان افراد جامعه
  • کاهش فردگرایی و خودخواهی و روحیه مال اندوزی
  • کمک به کاهش فقر، نابرابریها و همچنین توزیع عادلانه ثروت
  • جذب نقدینگی مازاد افراد و هدایت آنها به سمت طرح ها و پروژه های مولد، اشتغالزایی و …
  • تامین نیازهای اساسی آحاد جامعه

دوستان عزیز در مطلبی که خواندید نکاتی در خصوص اهمیت و جایگاه قرض الحسنه مطرح شد.  در پایان باید اشاره کرد که بهره بردن از فواید و مزایای این شیوه، نیازمند سیاستها و اقداماتی است که به شکلهای مختلف از جمله حمایت از این نهادها از جمله صندوق قرض الحسنه امام حسین (ع) در جهت ترویج این سنت پسندیده باید صورت گیرد.

آیا این مطلب را می پسندید؟
https://emamhossein77.com/?p=2314
اشتراک گذاری:
برچسب ها:

نظرات

0 نظر در مورد نکاتی درباره اهمیت و جایگاه قرض الحسنه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هیچ دیدگاهی نوشته نشده است.