نظام اقتصادی اسلام برای مقابله با رباخواری شیوه ای جایگزین نموده تا کسانی که توانایی بازپرداخت سود را ندارند بتوانند از عهده آن برآیند. در این شیوه که پاداش اخروی مدنظر میباشد تلاش شده است تا نابرابری های درآمدی از بین برود. بنابراین، نظام اقتصادی اسلام نهاد قرض الحسنه را به عنوان یکی از شیوه ها و ابزارهای مؤثر برای کاهش نابرابری توزیع درآمدها قرار داده است. قرض الحسنه ای که از آن به وام نیکو تعبیر شده است و در قرآن و روایات تأکید فراوانی به آن شده. هدف از برقراری این نهاد رفع نیازهای اساسی افراد میباشد. تا با فراهم نمودن شرایط و ابزارهای مناسب بتوان در جهت گردآوری وجوه و دادن قرض به نیازمندان گام برداشت.

مفهوم قرض الحسنه
قرض در لغت به معنای قطع کردن با دندان است. زمانی که گفته میشود فردی به فرد دیگر قرض داده است یعنی مالی را که او میطلبد از خود جدا نموده و به او عطا کرده است (طبرسی، 1408.( در اصطلاح فقهی قرض به معنای این است که کسی مال خود را به دیگری تملیک کند، البته به این صورت که قرض گیرنده نسبت به ادای خود آن مال یا مانند آن و یا قیمت آن ضامن شود و تعهد نماید (امامخمینی). و اما قرض ربوی قرضی است که در آن زیاده شرط شده باشد و در اسلام چنین قرضی جایز نیست (هادوینیا، 1380) ،زیرا ربا محسوب شده و دادن آن حرام است. مکتب اقتصادی اسلام برای جلوگیری از شیوع چنین عمل ناپسندی، قرض الحسنه را به عنوان بهترین روش جایگزین برای ربا جهت استفاده افرادی که توانایی بازپرداخت سود را ندارند درنظر گرفته است تا ثروتمندان با درنظرگرفتن پاداش معنوی قرض الحسنه داوطلبانه به انجام آن اقدام نمایند (محمدغفاری، 1385).

رفع نیازهای اجتماعی و اقتصادی
در جهت توسعه اقتصادی و رفع نیازهای اجتماعی در جامعه، نظام بانکی باید تسهیلاتی برای بخش های مختلف جامعه در نظر گیرد. قرض الحسنه همان وام نیکو است که قرآن از آن در آیات 12 سوره مائده، 245 سوره بقره، 18 سوره حدید و 17 سوره تغابن یاد نموده است. مقصود از قرض الحسنه دادن به خدا، صدقه ای است که با نیت پاک و صرفاً به خاطر خدا داده شود. میتوان گفت که همه اعمال نیک اعم از بدنی و مالی هستند که به خدا تحویل داده میشوند و او در مقابل پاداش خواهد داد.
بیایید از نگاه تولید و و ایجاد شغل در کسب و کارهای کوچک به این موضوع بپردازیم. ارائه این وامها به فعالان اقتصادی و متقاضیان این عرصه میتواند کمک بزرگی برای بهبود فضای کسب و کار و شرایط کشور محسوب شود. چون با ارائه تسهیلات کم سود، دامنهی سودآوری و پیشرفت بنگاه های اقتصادی فراهم میشود.
در همین راستا جهت افزایش ظرفیت های اعطای وام و هموار سازی مسیر دریافت تسهیلات کم سود، صندوق های قرض الحسنه شکل گرفتهاند. صندوق قرض الحسنه امام حسین(ع) در جهت ایفای نقش در مسئولیت اجتماعی و نظام جمهوری اسلامی گام برداشته است. ما امید داریم با ارائه وام قرض الحسنه در کنار فعالان اقتصادی باشیم.
هیچ دیدگاهی نوشته نشده است.